Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Brons, zilver, goud of ideaal

Of een kantine het predicaat brons, zilver, goud of ideaal verdient, ligt aan de hoeveelheid betere keuzes die een kantine in verhouding aanbiedt en de uitstraling van de kantine. Bekijk hier de verschillen per niveau.
Hoe ‘edeler’ het metaal, hoe gezonder het aanbod en de uitstraling van de kantine. Kantines die aan alle richtlijnen voldoen en daarnaast geen snacks, snoep en koek presenteren, krijgen het niveau ideaal. 

De basis voor alle kantines 

Aanbod 

 • De kantine biedt in elke aangeboden productgroep minstens één betere keuze aan. Bijvoorbeeld in de productgroep zuivel naast volle melk ook halfvolle melk.
 • De kantine stimuleert het drinken van water. Bijvoorbeeld met een watertappunt. 

Basis-uitstralingspunten

Elke kantine moet in elk geval aan 3 basis  uitstralingspunten voldoen:

 1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan betere keuzes.
 2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes.
 3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes. 

Daarnaast zijn er nog 6 aanvullende uitstralingspunten voor als je gaat voor een zilveren, gouden of ideale kantine.  

Beleid

De organisatie heeft schriftelijk in beleid vastgelegd dat de kantine voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. 

Een bronzen kantine

Een bronzen kantine voldoet aan de basis.

Een zilveren kantine

Voldoet aan de basis en:

 • het uitgestalde aanbod bestaat voor minstens 60% uit betere keuzes.
 • het aanbod in de automaten bestaat voor minstens 60% uit betere keuzes.
 • de kantine biedt ten minste groente of fruit aan.
 • de uitstraling van de kantine verleidt tot een betere keuze en voldoet aan minstens 3 van de aanvullende uitstralingspunten.

Een gouden kantine

Voldoet aan de basis en:

 • het uitgestalde aanbod bestaat voor minstens 80% uit een betere keuzes.
 • het aanbod in de automaten bestaat voor minstens 80% uit betere keuzes.
 • de kantine biedt groente én fruit aan.
 • de uitstraling van de kantine stimuleert tot een betere keuze en voldoet aan minstens 5 van de aanvullende uitstralingspunten.

Een ideale kantine

In een ideale kantine zijn alleen producten uit de Schijf van Vijf te krijgen, zoals volkorenbroodjes met gezond beleg, halfvolle melk, fruit en snackgroente. Je biedt sowieso fruit en groente aan. Zoete snacks, hartige snacks, zoals chips en ijs zijn niet te verkrijgen. Je voldoet aan alle uitstralingspunten. 

Check jouw niveau

Met de Kantinescan kun je bepalen op welk niveau je nu zit. Waar wil je heen met jouw kantine? Je krijgt direct advies op maat.

Veelgestelde vragen 

Waarom ligt het ideaal van het Voedingscentrum hoger dan het niveau goud?

Een gouden Kantine, met een gezonde uitstraling en een aanbod dat minimaal voor 80% uit betere keuzes bestaat, vindt het Voedingscentrum een prachtige prestatie. De gezonde keuze is zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk gemaakt, maar er is nog steeds keuzevrijheid voor wie toch liever iets ongezonds wil. Voor wie een 100% gezonde kantine wil, beschrijven we ook een ideale kantine, deze bestaat helemaal uit producten uit de Schijf van Vijf en alle uitstralingspunten kloppen ook.

sluiten
Kun je een hoger niveau halen als je betere keuzes laag prijst?

Nee, het niveau is niet afhankelijk van de prijzen. Maar betere keuzes goedkoop maken is wel een goede methode om klanten te stimuleren gezonder te kiezen. Kantines kunnen bijvoorbeeld water en thee gemiddeld 20% lager prijzen dan frisdranken, aanbiedingen doen voor seizoensgroente en -fruit, spaaracties voor betere keuzes, of acties waarbij een broodje en een stuk fruit samen voor een lagere prijs worden aangeboden. Meer over verleiden tot gezonde keuzes

sluiten