Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Afval van de kantine beperken

Wil je goedkoop en slim iets voor het milieu doen? Verklein dan de afvalstroom.
Afval beter scheiden is vaak eenvoudig. Zorg voor voldoende afvalbakken in de kantine. Plastic afval kan tegenwoordig apart ingezameld worden. Papier levert zelfs geld op. En denk ook aan biobakken. Veel mensen vinden het juist leuk om hun afval gescheiden aan te bieden. Je kunt het nog leuker maken door een danktekst aan de binnenzijde van de pedaalemmer bijvoorbeeld.

Inzamelen belonen

Tomra heeft een petflesbeloningsautomaat bedacht. De automaat neemt net als in de supermarkt lege flessen in, maar ook blikjes en drinkkartonnetjes. Je klanten krijgen hiervoor tegoedbonnen voor bijvoorbeeld een broodje gezond, of een klein geldbedrag, bijvoorbeeld voor iets leuks voor de hele organisatie. Ook is er de mogelijkheid om een inzamelmeubel voor batterijen, boterhamzakjes en overige plastic verpakkingen erbij te laten plaatsen. Meer lezen? Bekijk de informatiefolder.

Minder verpakkingen?

Het lijkt milieuvriendelijk om op school met minder verpakkingen te werken. Maar het weggooien van eten en drinken is erger voor het milieu dan extra plastic. Liever wat meer kleine verpakkingen in de afvalbak, dan etensresten uit een megaverpakking.

Beleid

Ook kan het voor de hygiëne nodig zijn om kleinere verpakkingen te kopen. Eigen bekers, melkdispensers en onverpakte koeken vragen nou eenmaal om meer aandacht voor hygiëne. Daarnaast kopen klanten vaak liever een merkverpakking, dan een anoniem bakje dat gevuld is door de kantinebeheerder. Zorg daarom dat je het koop- en weggooigedrag van klanten goed kent en maak op basis daarvan beleid.

Hergebruik

Kies waar mogelijk voor statiegeldverpakkingen. En let op het materiaal van verpakkingen. Schakel voor servetten, bekertjes en bordjes bijvoorbeeld over op gerecycled materiaal of hernieuwbare grondstoffen. Klanten kunnen voor bepaalde bordjes, bekertjes of flesjes misschien statiegeld betalen. Zo zorg je dat het servies niet telkens wordt weggegooid.