Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Duurzaam in de kantine

In de kantine kun je veel doen om de milieubelasting zoveel mogelijk te verlagen. Voedselverspilling voorkomen, slim inkopen en energiezuinig koken. Vaak is dit niet alleen duurzaam, maar ook gezond en goedkoop op de koop toe.

De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar kan spaart ook het milieu. Producten buiten de Schijf van Vijf, zoals snacks en snoep, leggen veel beslag op het milieu. Vanwege de productie, verpakking en het transport. Zo is een aanbod volgens de Schijf van Vijf niet alleen gezond, maar duurzaam bovendien.

Duurzaam aanbod

Wat we eten en hoeveel we eten heeft ook invloed op het milieu. Duurzaam betekent daarom ook normale porties eten en minder vaak milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten kiezen, zoals vlees en kaas. Minder suikerhoudende dranken en snacks, die het lichaam niet nodig heeft, maar wel waarvan de productie belastend is voor het milieu.

Hoe dan? Ga voor normale porties. Kies voor een meer plantaardig aanbod. In groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten zitten veel voedingsstoffen en niet veel calorieën. En deze onbewerkte of weinig bewerkte producten zijn een stuk minder milieubelastend. Zeker als je groente van het seizoen kiest. Meer lezen over een duurzaam aanbod?

Minder verspillen

Door minder te verspillen, lever je een belangrijke bijdrage aan een duurzamere wereld. Eten dat je weggooit, is voor niets geproduceerd, gewassen, verpakt en vervoerd. Minder verspillen begint bij beter plannen en goed weten hoe je welke producten het beste bewaart. Lees hier meer tips over het voorkomen van verspilling.

Extra stappen

Daarnaast zijn er extra stappen die je kunt nemen. Kantines die minder energie gebruiken, besparen kosten. Beperk de hoeveelheid afval, dat kan ook opruimwerk schelen.