Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Gezond geld verdienen

Veel kantinebeheerders en cateraars zijn enthousiast over een gezondere aanpak. Al vragen sommigen zich af of gezond wel verkoopt. Gelukkig hoeft het niet zo te zijn dat de omzet en winst daalt met de nieuwe aanpak. Hoe hou je de verkoop op peil?
Met een gezonde kantine kun je evenveel omzet draaien, of misschien zelfs meer. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de verkoop van gezonde keuzes stijgt wanneer het gezonde aanbod in de automaten wordt uitgebreid.

Uit ervaringen van schoolkantinebeheerders die contact hebben met het Voedingscentrum, blijkt dat de omzet soms eerst daalde, maar later juist weer steeg. Ook een Amerikaans rapport laat zien dat 70% van de schoolkantines na de aanpassingen meer geld waren gaan verdienen.

Quick wins

Sommige ingrepen kosten weinig tijd en hebben veel resultaat. Zoals de uitstraling veranderen. Met dezelfde moeite leg je volkorenbroodjes vooraan en zoete en hartige snacks uit het zicht. Of kleine verschillen in het inkoopbeleid. Bijvoorbeeld vaker magere yoghurt in plaats van pudding, of meer volkorenbrood in plaats van witbrood.

Andere ingrepen kosten misschien meer tijd en geld. Bijvoorbeeld omdat er andere materialen nodig zijn en er extra tijd nodig is om het eten voor te bereiden. Bijvoorbeeld om broodjes te smeren of fruitspiesjes te maken.

Gezond als goedkope optie

Soms is ongezond juist de dure optie. Denk aan frituren. Hoeveel kosten bespaar je wanneer je niet meer de frituurinstallatie hoeft schoon te maken en de olie hoeft te verversen? Meer vers inkopen heeft meer voordelen. Een kantinebeheerder vertelde dat hij met een verser gevarieerder aanbod beter kon inspelen op het seizoen en op aanbiedingen van leveranciers. Meer groente of fruit inkopen kost weliswaar meer, maar er wordt ook meer van verkocht als je het goed aanprijst. 

Lopen klanten niet weg?

Soms vragen kantines zich af of een gezond aanbod wel haalbaar is, omdat er altijd om de hoek wel een snackbar of supermarkt zit waar ongezond eten voor het grijpen ligt. Maar we zien dat klanten graag naar een gezonde kantine gaan, wanneer deze prettig is ingericht en een aantrekkelijk aanbod heeft. Bovendien bied je hiermee een gezond alternatief, dat anders niet voor handen is.