Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Draagvlak en enthousiasme

Een gezonde kantine wordt sneller een succes als alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Maar hoe zorg je nou dat alle betrokkenen enthousiast worden en de gezonde aanpak veel waardering krijgt?

Het heeft zonder meer zin om zoveel mogelijk partijen te betrekken bij je gezondere aanpak. Leveranciers die weten dat je werkt aan een gezondere aanpak, komen misschien met andere producten die goed bij je aanpak passen. Klanten maken misschien complimenten en laten weten welke salade ze het lekkerste vinden. Mogelijk willen lokale ondernemers in ruil voor reclame bijdragen aan de gezondere aanpak.

Tip: stel een team samen, en bedenk welke van onderstaande partijen jij in je team wilt betrekken. 

Samenwerken met cateraar

Het is heel belangrijk in gesprek te gaan met de cateraar. Ook de cateraar kan ondersteuning van het Voedingscentrum vragen bij het maken van gezondere keuzes. Vooral de inspiratielijst op onze website kan behulpzaam zijn bij het veranderen van je aanbod. Soms hebben cateraars en kantinebeheerders ten onrechte twijfels of een gezonde kantine wel rendabel is. Lees dan meer over gezond geld verdienen.

sluiten
Samenwerken met je klanten

Uit onderzoek blijkt dat mensen gezonder eten als hen veel en aantrekkelijk gezond eten wordt aangeboden. Mensen willen liever niet aldoor verleid worden. Je kunt daarom rekenen op enthousiaste reacties als je meer gezond eten aanbiedt.

Wil je je stappen om je kantine gezond te maken nog meer verstevigen? Betrek dan je klanten bij het vaststellen van het aanbod. Misschien willen ze meedenken over welke broodjes jij op de kaart zet? Of laat ze een enquête invullen. Dan heb je direct een aantal actiepunten op maat om mee aan de slag te gaan.

Werk je veel met jongeren? Het Voedingscentrum heeft een minimagazine uitgebracht voor jongeren, waarin kort omschreven is wat gezond eten is, wat de nadelen zijn van energiedrankjes en hoeveel je moet fietsen om snacks te verbranden. Bestel hem gratis in de webshop.


     
 • Je kunt een prijsvraag organiseren. Je kunt vragen of een winkel in de buurt de prijs wil aanbieden, als sponsoring. Voorbeelden:
  - Verzin een naam voor de kantine in nieuwe stijl.
  - Ontwerp het perfecte menu.
  - Verzin het origineelste gezonde broodje en bedenk hiervoor een passende naam.
  - Ontwerp het hipste navulbare waterflesje. Maak een gratis watertap in de kantine. Kijk wat er op de markt is aan flesjes en verkoop die in de kantine.  
 • - Plaats een artikel in de krant of nieuwsbrief van je organisatie. 
 • Doe een actie om gezond eten te promoten. Of laat dit filmpje zien over verleidingen in de omgeving, gemaakt door jongeren:
sluiten
Samenwerken gemeenten en met lokale ondernemers
 • Heb je veel jongere klanten en zit je in een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht)? Dan is er extra aandacht voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Publieke en private partijen werken er nauw samen. Gemeenten nemen de regie op zich. Kijk wat er in jullie gemeente gebeurt.
 • Mogelijk wil ook de GGD bijdragen aan een gezondere kantine. Check dat na bij de dichtstbijzijnde GGD-instelling.
 • sluiten
  Betrek trainers
  Organiseer een bijeenkomst voor trainers (en andere belangstellenden) en vraag of ook zij graag zien dat de kantine het aanbod gezonder maakt. Zo ja, vraag hen om het eens met hun sporters te bespreken en ook een mail te sturen aan het bestuur hierover. De tekst van die mail kun je eventueel zelf al schrijven, zodat trainers de tekst alleen hoeven te tekenen.
  sluiten
  Betrek het bestuur van een organisatie
  Vraag bestuursleden om steun voor een gezonde aanpak. Vraag of het bestuur een beleidstekst over een gezonde aanpak in de kantine wil bespreken in een bestuursvergadering en deze tekst op de website wil (laten) plaatsen, en in drukwerk over de organisatie. Voorbeelden van beleidsteksten die je op maat kunt aanpassen, vind je op deze pagina over beleid opstellen.
  sluiten
  Betrek de ondernemingsraad en/of de verenigingsraad

  Ook de ondernemingsraad en/of de verenigingsraad kunnen een gezonde aanpak steunen. Vraag hen wat ze willen bijdragen. Willen ze misschien een  voormeting doen door een vragenlijst te verspreiden? (Klik op de linkjes voor printbare downloads) Of een beleidstekst over een gezonde aanpak in de kantine verder aanvullen? 

  sluiten
  Samenwerken met buurtsportcoaches

  Voor buurtsportcoaches maakte het Voedingscentrum diverse pagina's, bijvoorbeeld over bewegen en gezond eten.

  sluiten