Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

1. Check je kantine met de Kantinescan

Hoe gezond is het aanbod en de uitstraling van de kantine en automaten en wat kun je nog verbeteren? De Kantinescan is een handige tool en laat precies zien waar jullie nu staan en waar nog winst valt te halen. Vul hem zo vaak in als je wil. 
 • Ontdek of jullie aanbod brons, zilver, goud of ideaal is. De Kantinescan geeft direct adviezen op maat. 
 • Kies een moment waarop de kantine en automaten net zijn aangevuld
 • De eerste keer invullen duurt ongeveer een uur
 • De Kantinescan werkt het best met Google Chrome of Safari
De Kantinescan is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Uitleg

Eerst zien hoe het werkt? Bekijk het filmpje. 

Praktische tips bij het invullen

 • Nog niet klaar? Je gegevens blijven bewaard, je kunt de scan later aanvullen.
 • Op je gemak of op een ander moment invullen? Maak foto's van het assortiment en de plaatsing en gebruik deze voor je inventarisatie.
 • Kies voor een opvolgmeting 'de vorige scan als basis gebruiken', dan hoef je alleen de veranderingen door te voeren.
 • Probeer voor een eerlijke vergelijking de Kantinescan telkens op dezelfde tijd te doen.
 • Onderdelen als de 'broodjesbouwer' en 'maaltijdbouwer' kun je het beste in 1 sessie afronden.
 • Vergeet niet kleine verkooppunten mee te tellen, zoals een aparte koffiecorner.

Brengt de Kantinescan aanbod en uitstraling goed in kaart?

De Vrije Universiteit Amsterdam deed in opdracht van het Voedingscentrum onderzoek naar de Kantinescan. Maar liefst 50 middelbare scholen, 7 sportkantines en 11 bedrijfsrestaurants deden mee. Lees de resultaten van het onderzoek over de betrouwbaarheid & validiteit van de Kantinescan.

Veelgestelde vragen Kantinescan

Wat is een handige manier om de Kantinescan in te vullen?
Werk van het begin van de looproute naar de kassa toe. Neem een tablet mee om alles in te vullen, of maak foto’s om de gegevens later in te vullen op de computer. Foto’s zijn ook handig als het niet lukt de kantinescan meteen helemaal in te vullen. Met de foto’s kun je de scan op een later moment afmaken.

Onderdelen zoals de 'broodjesbouwer' en de 'maaltijdbouwer' kun je het beste in 1 sessie afronden.
sluiten
Checkt de Kantinescan of het aanbod klopt volgens de Schijf van Vijf?

Ja, de Kantinescan kijkt ook naar de Schijf van Vijf; deze is geïntegreerd in de Richtlijnen Gezondere Kantines. 

Voor een aantal productgroepen is de overgang naar de indeling volgens de Schijf van Vijf vrij groot. Tot 1 januari 2020 hanteert het Voedingscentrum daarom een overgangsperiode, waardoor kantines, cateraars en leveranciers de tijd krijgen om hun producten af te stemmen op de Schijf van Vijf. In die periode gelden minder strenge criteria voor een aantal productgroepen: hartige snacks, zoete snacks, ijs, soep, dranken en broodbeleg. Deze productgroepen mogen tot 2020 bijvoorbeeld iets meer calorieën, verzadigd vet en zout bevatten. De kantinescan houdt hier tot 2020 rekening mee.

Lees hier meer over

sluiten
Ik mis een product

Kijk eerst of je het product kunt vinden onder een andere naam. Bijvoorbeeld vruchtenyoghurt in plaats van bosbessenyoghurt. Of kies een product dat er veel op lijkt, bijvoorbeeld aardbeienyoghurt. Het Voedingscentrum voegt steeds producten toe.

sluiten
Kan ik ook een schatting maken in plaats van tellen?

Als je van een product meer dan vijftien stuks aanbiedt, kun je soms beter schatten dan tellen. Probeer beredeneerd te schatten. Stel dat je mandarijnen aanbiedt , leg dan de mandarijnen op een dienblad, en tel eerst hoeveel mandarijnen er op één dienblad passen. Tel nu hoeveel dienbladen je vol zou kunnen leggen met de mandarijnen. Vermenigvuldig het aantal dienbladen met het aantal mandarijnen dat op één dienblad past.

sluiten
Hoe tel ik hartige snacks en zoete snacks in een geopende en dichte doos?
Sommige producten verkoop je vanuit een doos waarvan 1 losse flap kan worden geopend. Klanten zien maar een paar producten zitten, de rest blijft verborgen. Maak voor de Kantinescan een schatting van de hoeveelheid producten in de doos. Is de doos dicht? Ga dan uit van het aantal van een volle doos.

Wil je een gezondere uitstraling? Presenteer dan een aantal losse producten op een minder opvallende plaats en hou de rest van de doos uit het zicht. Hoe minder calorierijke verleidingen, hoe makkelijker het wordt om gezond te kiezen.
sluiten
Wat is een goed moment om de scan in te vullen?

De verhouding tussen betere keuzes en uitzonderingen en ook de uitstraling in je kantine verandert continue. Bijvoorbeeld doordat ’s middags de volkorenbroodjes op zijn en de witte broodjes vooraan liggen. Het beste moment om de kantinescan in te vullen is het moment dat het hele aanbod is uitgestald, bijvoorbeeld vlak voordat de kantine open gaat.

sluiten
Er zijn meerdere automaten, hoe tel ik het aanbod?

Het assortiment van de automaten tel je bij elkaar op, in één scan. Voer het assortiment van een automaat in en vul dit aan met het assortiment van de andere automaten. Let daarbij op dat je alleen het aantal 'facings' telt, dus van elke rij producten telt de voorste die in zicht is.

Als het gaat om een grote organisatie met meerdere kantines dan kun je twee aparte scans invullen. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis het bedrijfsrestaurant voor het personeel en het restaurant voor bezoekers en patiënten. Zo nodig kun je ook nog een onderscheid maken tussen vleugels of verdiepingen.

sluiten
Er zijn verschillende balies, hoe tel ik het aanbod?
Zijn er meerdere balies in een kantine, dan tel je het uitgestalde aanbod van beide balies bij elkaar op, in één scan. Als het gaat om een grote organisatie met meerdere kantines dan kun je twee aparte scans invullen. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis het bedrijfsrestaurant voor het personeel en het restaurant voor bezoekers en patiënten. Zo nodig kun je ook nog een onderscheid maken tussen vleugels of verdiepingen.
sluiten

Veelgestelde vragen Aanbod invullen

Hoe voer ik een belegd broodje in?
Voor een belegd broodje gebruik je de broodjesbouwer in de Kantinescan. Je kiest voor een bestaande combinatie of maakt je eigen combinatie, bijvoorbeeld volkoren pistolet met 30+ kaas en komkommer. Deze wordt bewaard in je profiel en kun je later weer gebruiken als basis voor een nieuw broodje, zoals volkoren pistolet met 30+ kaas en tomaat.
sluiten
Waarom telt het soort broodbeleg van belegde broodjes niet?

Veel broodbeleg is een uitzondering, bijvoorbeeld omdat er te veel verzadigd vet en/of zout in zit. Een bruin- of volkorenbroodje met dit soort beleg zou daardoor ook een uitzondering worden. Dit vinden wij op dit moment te streng De kantinescan kijkt daarom, tot 1 januari 2020 niet naar het soort beleg op de broodjes.

Wel wordt in de scan om de hoeveelheid beleg gevraagd. Maximale hoeveelheden:

 • Boterham: 15 gram zoet, 20 gram hartig
 • Broodje: 25 gram zoet, 30 gram hartig
 • Dubbele boterham: 30 gram zoet, 40 gram hartig
 • Saus/dressing: maximaal 1 eetlepel

Is al het broodbeleg dan goed? Nee, wanneer je een gefrituurde snack op een broodje serveert, dan is dat een uitzondering. Ook raden we je aan om zoveel beleg te kiezen dat binnen de Schijf van Vijf past, zoals notenpasta, 30+ kaas of mozzarella. Of een dagkeuze, een product buiten de Schijf van Vijf dat een dagelijkse uitzondering kan zijn, zoals kipfilet, jam of selderijsalade. Groente en fruit zijn extra slimme variaties, omdat deze meteen meetellen bij groente en fruit.

Bekijk de inspiratielijst voor meer ideeën voor broodbeleg

sluiten
Tellen groente en fruit op broodjes mee als groente en fruit?

Ja, deze tellen mee. Denk aan komkommer, tomaat en banaan. Geef per broodje aan welke soort groente of fruit erop zit. 4 keer broodbeleg van een bepaalde groente of fruit telt de Kantinescan als 1 portie groente of fruit van dat soort. Een voorbeeld: 4 volkoren broodjes gezond met halvarine, kaas, komkommer en tomaat tellen als 6 betere keuzes:

 • 4 betere keuzes bij productgroep belegde broodjes
 • Op 4 broodjes komkommer = 1 keer komkommer (betere keuze) bij productgroep groente
 • Op 4 broodjes tomaat = 1 keer tomaat (betere keuze) bij productgroep tomaat

Is jouw ambitie een Zilveren Kantine, zorg dan dat de kantine in ieder geval groente of fruit aanbiedt. Wil je het niveau Goud of zelfs Ideaal behalen? Bied dan groente én fruit aan.

sluiten
Moet een betere keuze in de automaat én bij het uitgestalde aanbod aanwezig zijn?

Ja, om te voldoen aan de richtlijnen hoort in elke productgroep een betere keuze te zijn, zowel bij het uitgestalde aanbod als bij de automaten. Bied je bijvoorbeeld op beide plekken belegde broodjes aan? Dan bied je zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten een volkoren of bruin broodje aan.

sluiten
Waar voer ik sauzen in?
Bied je een broodje, maaltijd of snack aan met minder dan 1 eetlepel saus of dressing? Dan heeft dat geen invloed op de indeling van een product. Staat er echter een fles of pomp waar de klant zelf saus kan pakken, dan wordt het broodje, de maaltijd of de snack automatisch een uitzonderingsproduct.
sluiten
Waar voer ik toppings als augurk/olijven/pitjes in?

Als olijven, noten of pitten als topping worden toegevoegd, zoals bij een salade of broodje, dan hoef je ze niet apart in te voeren in de kantinescan. Zijn ze los te koop, bijvoorbeeld een schaaltje olijven, dan voer je ze wel los in. 

sluiten
Hoe kan ik aangeven dat een product biologisch is?
De Kantinescan maakt geen onderscheid tussen biologische producten of niet-biologische producten, omdat deze over het algemeen even gezond zijn. Je hoeft dit dus ook niet aan te geven in de Kantinescan.
sluiten
Hoe voer ik melk, suiker, honing en siropen voor in de koffie en thee in?
De Kantinescan vraagt niet hoeveel melk, suiker en honing klanten aan hun kopjes thee of koffie toevoegen. Je hoeft dit dus niet in te voeren. Voor de uitstraling van je kantine is het wel beter om het gebruik van suiker, siropen, honing en relatief vette koffiemelk niet te stimuleren. Zet deze toevoegingen uit het zicht of wat verder naar achter, zodat klanten niet onnodig in de verleiding komen of het gevoel hebben dat deze toevoegingen onmisbaar zijn in hun drankje.
sluiten
Wat doe ik met producten die in de kantine wel te zien zijn, maar niet te koop?
Misschien heb je producten of merken in de kantine staan die leerlingen niet kunnen kopen. Een klok met een merk erin, houders voor menu’s met een logo. Of misschien flessen of verpakkingen als aankleding. Als het niet te koop is, reken je het ook niet mee bij het aanbod. Maar ze tellen wel mee als het gaat om uitstraling en beeldmateriaal.
sluiten
Telt een watertappunt buiten het gebouw ook mee voor in de kantinescan?
Ja, een watertappunt dat buiten staat telt ook mee in de kantinescan. Het watertappunt rekent de Kantinescan bij de automaten en mag je invullen als 15 porties water.
sluiten